Už jsem je zřejmě vystřílel," říká Libor Bárta
08.02.2011 14:14
Datum: 8.2.2011
Zdroj: Mladá fronta Dnes
Autor: jah
Rubrika: kraj pardubický
DOLNÍ DOBROUČ (jah) Všechna tři divoká prasata, jejichž maso obsahovalo životu nebezpečného cizopasníka, střelil myslivec Libor Bárta, člen Mysliveckého sdružení v Dolní Dobrouči. "Strach z trichinelózy nemám, protože všechny kusy dáváme vyšetřovat," řekl tento podnikatel z Jablonného nad Orlicí. Jak byste popsal všechny tyto svým způsobem "nepodařené" úlovky? Všechny divočáky jsem trefil ze svého posedu u Dolní Dobrouče. Prvního kňourka už v polovině listopadu. Po zjištění, že jsou nakažená svalovcem, jsem si říkal, že je to opravdu velká náhoda. Pak jsem v polovině ledna střelil bachyňku ze stejné tlupy a brzy jsme věděli, že je zle. Proto jsem o pět dní později odstřelil i dalšího kňourka, posledního člena tlupy," řekl Libor Bárta. Čekáte, že se svalovec zase brzy objeví? Zřejmě jsem už vystřílel všechny nositele nebezpečných larev. Naštěstí je živá prasata mezi sebou nepřenesou, ale šíří se skrz uhynulá zvířata. A protože prasata jsou všežravci, sežerou úplně všechno, pak se mohou infikovat třeba chcíplou liškou, kočkou, psem či jezevcem. Parazita mohou mít všichni masožravci v divoké přírodě. Pokud pojde nějaké další nakažené zvíře a sežere ho třeba liška, nákaza se šíří dál. Bojíte se trichinelózy? Myslivec může jíst maso z divočáka třeba dvacetkrát v roce, ale nikdo z nás si nedovolí jíst kus nevyšetřený veterinářem. Takže se ho nebojím. Navíc se během posledních deseti let objevila nemoc v Čechách jen na Rychnovsku a teď u nás. Nebezpečí by mohlo hrozit po požití masa nevyšetřeného, tedy od pytláků, ale i tak je taková možnost malá. Snad každý, kdo zvěřinu připravuje, ví, že když se maso dobře upeče, nemělo by být nebezpečné. (jah)
Zdroj: Mladá fronta Dnes
Autor: jah
Rubrika: kraj pardubický
DOLNÍ DOBROUČ (jah) Všechna tři divoká prasata, jejichž maso obsahovalo životu nebezpečného cizopasníka, střelil myslivec Libor Bárta, člen Mysliveckého sdružení v Dolní Dobrouči. "Strach z trichinelózy nemám, protože všechny kusy dáváme vyšetřovat," řekl tento podnikatel z Jablonného nad Orlicí. Jak byste popsal všechny tyto svým způsobem "nepodařené" úlovky? Všechny divočáky jsem trefil ze svého posedu u Dolní Dobrouče. Prvního kňourka už v polovině listopadu. Po zjištění, že jsou nakažená svalovcem, jsem si říkal, že je to opravdu velká náhoda. Pak jsem v polovině ledna střelil bachyňku ze stejné tlupy a brzy jsme věděli, že je zle. Proto jsem o pět dní později odstřelil i dalšího kňourka, posledního člena tlupy," řekl Libor Bárta. Čekáte, že se svalovec zase brzy objeví? Zřejmě jsem už vystřílel všechny nositele nebezpečných larev. Naštěstí je živá prasata mezi sebou nepřenesou, ale šíří se skrz uhynulá zvířata. A protože prasata jsou všežravci, sežerou úplně všechno, pak se mohou infikovat třeba chcíplou liškou, kočkou, psem či jezevcem. Parazita mohou mít všichni masožravci v divoké přírodě. Pokud pojde nějaké další nakažené zvíře a sežere ho třeba liška, nákaza se šíří dál. Bojíte se trichinelózy? Myslivec může jíst maso z divočáka třeba dvacetkrát v roce, ale nikdo z nás si nedovolí jíst kus nevyšetřený veterinářem. Takže se ho nebojím. Navíc se během posledních deseti let objevila nemoc v Čechách jen na Rychnovsku a teď u nás. Nebezpečí by mohlo hrozit po požití masa nevyšetřeného, tedy od pytláků, ale i tak je taková možnost malá. Snad každý, kdo zvěřinu připravuje, ví, že když se maso dobře upeče, nemělo by být nebezpečné. (jah)