Myslivec: Pytláci zásobují luxusní restaurace

20.06.2014 07:36

Datum: 19.6.2014
Zdroj: Brněnský deník
Autor: MICHAELA ŘÍMANOVÁ
Rubrika: Černá kronika

Policisté pátrají po skupině pytláků, která v brněnské oboře Holedná ulovila osm daňků. Škodu majitelé zvěře odhadli na dvě stě tisíc korun Brno – Do brněnské obory Holedná chodí denně na procházky za zvířaty desítky rodin s dětmi. Minulý pátek je tam ale čekalo nemilé překvapení. Místo pobíhající zvěře na ně tentokrát čekali dva mrtví daňci. Dalších šest si pytláci již stihli odvézt. Způsobili tak škodu za dvě stě tisíc korun. Policisté po pachatelích stále pátrají. Podle vedoucího Lesní správy Brna Pavla Jordána ale není příliš pravděpodobné, že skupinu pytláků dopadnou. "Takoví lidé jsou velmi dobře organizovaní. Jedni střílejí a druzí rovnou nakládají. Pokud je chytí, spíš půjde o náhodu," řekl. Podle něj oborník na místě našel kulku, kterou předal policistům. "Nejspíš ani ta nepomůže. Pytláci totiž často mají upravené zbraně. Používají vybavení, které je nezákonné. Bojíme se, že i když je chytíme přímo při činu, nezasáhneme ze strachu, že zbraň použijí proti nám," vyjádřil se Jordán. Potrestání pytláků si nepřejí jen myslivci, ale také lidé, kteří do obory chodí odpočívat nebo sportovat. "Máme ji hned za domem, chodíme se tam kochat. Nechápu, jak to může někdo udělat. Dostat je do ruky, tak je naporcuju na guláš," rozčílila se na facebookových stránkách Lesů města Brna Kateřina Dvořáková Ledererová. Není to poprvé, co pytláci v Holedné řádili. Návštěvníci si proto přejí lepší zabezpečení. To ale podle Jordána není možné. "Obora je určená především k odpočinku. Musí být lidem volně přístupná, proto je zabezpečení složité. Zamykání bran nepomůže, a aby oboru každou noc někdo hlídal, na to nemáme peníze," uvedl vedoucí brněnské lesní správy. Dodal, že některé kroky k větší ochraně zvířat již udělali. "Aby měly smysl, nemůžu je prozradit," vysvětlil Jordán. Pytláci se do obory podle myslivců vypravili zcela jistě kvůli masu. "V tomto období daňci ještě nemají parohy. Pro trofeje je proto určitě nelovili," prohlásil tajemník Českomoravské myslivecké jednoty Luděk Králíček. O daňčí maso je podle něj velký zájem hlavně v restauracích. "Daňčí je královna zvěřiny. Využívá se k přípravě luxusních jídel. A majitele restaurací nikdo příliš nekontroluje. Nikoho nezajímá, odkud zvěřinu berou," uvedl myslivec. Kontroly restaurací zajišťuje Krajská hygienická stanice. V případě kontroly se musejí majitelé u všech druhů zvěřiny prokázat lístkem o jejím původu. "Ten dostanou myslivci po lovu na každý kus zvířete. Je na něm datum porážky, druh zvěře a váha," popsal Králíček. Pokud tento lístek nemají, hrozí jim pokuta. "Restaurace kontrolujeme pravidelně. Pokud někdo poruší zákonem stanovená pravidla o provozu, majitel může dostat pokutu ve výši od tisíce do dvou milionů korun," upřesnila vedoucí oddělení výživy Krajské hygienické stanice v Brně Jana Laštovičková. Cena masa se ale podle myslivců liší od škody, kterou pytláci lovem způsobí. Vypracovali proto sazebník minimálních hodnot zabité zvěře. Pytláci díky němu můžou dostat přísnější tresty, protože škoda je podle sazebníku vyšší, než byla původní cena pouze za kilogram masa. --- hodnota ulovené zvěře b daněk skvrnitý 26 300 Kč, daněla 23 300 Kč, danče 22 300 Kč b prase divoké 22 900 Kč, bachyně 17 700 Kč, sele 17 400 Kč b srnec obecný 15 900 Kč, srna 14 100 Kč, srnče 13 900 Kč b zajíc polní bez rozdílu pohlaví 3 900 Kč b bažant královský 3 900 korun, slepice 3 400 korun b králík divoký, ondatra pižmová, liška obecná, kuna lesní, kuna skalní, všichni 4 800 korun Zdroj: Českomoravská myslivecká jednota Diskutujte na www.rovnost.cz Foto: OSM MRTVÝCH ZVÍŘAT. Návštěvníci obory Holedná našli v oboře dva zabité daňky. Dalších šest si pytláci stihli odvést. Policisté teď po skupině neznámých pachatelů pátrají. Foto: Lesy města Brna