Myslivce i zemědělce trápí nadbytek divočáků
15.10.2010 10:46
Datum: 14.10.2010
Zdroj: Břeclavský deník
Autor: ANETA NEJEZOVÁ, ZPRAVODAJOVÉ ROVNOSTI
Rubrika: JIHOMORAVSKÉ TÉMA
Půlroční lovecká sezona začíná. Kromě hubení škodné v lese musí myslivci snižovat i nadbytek zvěře užitečné. Od Nového roku ji budou střílet jenom ocelovými náboji. Olověné broky totiž škodí přírodě a v zájmu životního prostředí se nebudou moci používat. Policii tak nejspíš přibude ke kontrole kromě alkoholu, průkazů, zbrojních pasů a mysliveckých zcela nová položka. Jižní Morava - Chlapská zábava s alkoholem a zbraněmi? Ne, odpovědné a řízené hubení přemnožených zvířat v lese a na polích. To jsou hony, jejichž hlavní sezona právě začíná. Podle myslivců letos nebude příliš vydařená ani pestrá, je totiž málo drobné zvěře. Zajíci a kachny. Těch je prý letos mnohem méně než v předchozích letech. "Nejhorší je to ale s bažanty. Jejich stav je hluboko pod limitem. Kvůli dlouhé zimě se totiž vůbec nevydařila letošní líheň. Tu druhou nám na jaře vzala velká voda," povzdechl si jednatel okresního mysliveckého spolku Brno-město Vlastimil Resner. Situace podle něj není špatná jen na jižní Moravě, ale v celé republice. Přemnožení divočáci Mezi zvířata, která se letos naopak přemnožila, patří divočáci. Podle některých je to však chyba myslivců. "Nechápu, proč divočáky nestřílí, když ví, že jich je nadbytek," řekl tišnovský veterinář Karel Bořek. Do boje proti divočákům proto letos myslivci nasadili i pachové ohradníky. Dávají je na okraje lesa a zahrad, aby zvířata odpudili pryč. Situace ji kritická například v Obřanech, které leží na okraji Brna. Divočáci tam poničili několik zahrádek, když na nich hledali potravu. Podobné je to i na Blanensku a Vyškovsku. "Víc toho podupou, než sežerou. Musíme už teď sklízet úrodu, i když kukuřice ještě není úplně zralá. Kdybychom ji ale nechali na poli, nezbude nám vůbec nic," řekl Alfred Hanik ze zemědělského družstva Kojál Krásensko na Vyškovsku. Je přesvědčený o tom, že odstřel divočáků nic neřeší. Mnohem důležitější je podle něj lovit více bachyní. Právě regulace přemnožených zvířat je hlavním úkolem myslivců. Na jižní Moravě jich je registrováno bezmála sedm tisíc. Nejvíce na Hodonínsku a Znojemsku. "Hony pořádáme většinou v sobotu. Myslivost je totiž náš koníček, takže se mu věnujeme, jen když nejsme v práci," vysvětlil Resner. Myslivci se prý vždy domluví s mysliveckým hospodářem, který jim nahlásí, kde je přebytek zvířat. Tak se dozvědí, kolik jich mohou střílet. Většina honů začíná takzvanou naháňkou, při kterých psi norníci vyženou zvířata z doupěte. Naopak na čekané myslivci loví vysokou zvěř, tedy srnce a jeleny. Myslivci vždy přesně vědí, jaká zvířata mohou kdy střílet. Řídí se vyhláškou Ministerstva zemědělství, která všechny zvířata hájí určitou část roku. Výjimkou jsou selata divočáků a lišky, které se smějí střílet bez časového omezení. U srnců je to povoleno jen od května do září, kdežto srn a malých srnčat jen na podzim. Zrádné maso Maso odstřelené zvěře si většinou koupí lovci. Musí jej ale nechat zkontrolovat. Zatímco u vysoké zvěře stačí běžná veterinární prohlídka, vzorky z divočáků se posílají na krajskou veterinární správu, kde je vyšetří státní veterinář. "Z každého divočáka se odebírá vzorek bránice. Zjišťujeme z něj výskyt trichinelózy, kterou způsobuje parazit napadající svalovou tkáň. Když takto napadané maso sní člověk, způsobí mu to vážně zdravotní problémy," zdůraznil veterinář Karel Bořek. Podle něj ale ani navzdory přemnožení nejsou divočáci na jižní Moravě nakaženi prasečím morem nebo jinými nemocemi. Kromě lovců mají o maso zájem i restaurace, které stále častěji pořádají takzvané zvěřinové hody. Cena za kilogram červeného masa se pohybuje od dvou do pěti set korun. "Kanci patří k těm levnějším, naopak kilo srnčího masa stojí kolem pětistovky," uvedl Petr Ziak z hotelu Internacional. (ANETA NEJEZOVÁ, ZPRAVODAJOVÉ ROVNOSTI) Foto - HON ZAČÍNÁ. Při honech v lesích se hubí především škodná zvěř. Pokud se ale přemnoží i ostatní zvířata, musí myslivci nahradit šelmy a snížit i počty těchto zvířat. Foto - Deník/Martin Divíšek Vyšlo také v: Blanenský deník, Brněnský deník, Hodonínský deník, Vyškovský deník, Znojemský deník
Zdroj: Břeclavský deník
Autor: ANETA NEJEZOVÁ, ZPRAVODAJOVÉ ROVNOSTI
Rubrika: JIHOMORAVSKÉ TÉMA
Půlroční lovecká sezona začíná. Kromě hubení škodné v lese musí myslivci snižovat i nadbytek zvěře užitečné. Od Nového roku ji budou střílet jenom ocelovými náboji. Olověné broky totiž škodí přírodě a v zájmu životního prostředí se nebudou moci používat. Policii tak nejspíš přibude ke kontrole kromě alkoholu, průkazů, zbrojních pasů a mysliveckých zcela nová položka. Jižní Morava - Chlapská zábava s alkoholem a zbraněmi? Ne, odpovědné a řízené hubení přemnožených zvířat v lese a na polích. To jsou hony, jejichž hlavní sezona právě začíná. Podle myslivců letos nebude příliš vydařená ani pestrá, je totiž málo drobné zvěře. Zajíci a kachny. Těch je prý letos mnohem méně než v předchozích letech. "Nejhorší je to ale s bažanty. Jejich stav je hluboko pod limitem. Kvůli dlouhé zimě se totiž vůbec nevydařila letošní líheň. Tu druhou nám na jaře vzala velká voda," povzdechl si jednatel okresního mysliveckého spolku Brno-město Vlastimil Resner. Situace podle něj není špatná jen na jižní Moravě, ale v celé republice. Přemnožení divočáci Mezi zvířata, která se letos naopak přemnožila, patří divočáci. Podle některých je to však chyba myslivců. "Nechápu, proč divočáky nestřílí, když ví, že jich je nadbytek," řekl tišnovský veterinář Karel Bořek. Do boje proti divočákům proto letos myslivci nasadili i pachové ohradníky. Dávají je na okraje lesa a zahrad, aby zvířata odpudili pryč. Situace ji kritická například v Obřanech, které leží na okraji Brna. Divočáci tam poničili několik zahrádek, když na nich hledali potravu. Podobné je to i na Blanensku a Vyškovsku. "Víc toho podupou, než sežerou. Musíme už teď sklízet úrodu, i když kukuřice ještě není úplně zralá. Kdybychom ji ale nechali na poli, nezbude nám vůbec nic," řekl Alfred Hanik ze zemědělského družstva Kojál Krásensko na Vyškovsku. Je přesvědčený o tom, že odstřel divočáků nic neřeší. Mnohem důležitější je podle něj lovit více bachyní. Právě regulace přemnožených zvířat je hlavním úkolem myslivců. Na jižní Moravě jich je registrováno bezmála sedm tisíc. Nejvíce na Hodonínsku a Znojemsku. "Hony pořádáme většinou v sobotu. Myslivost je totiž náš koníček, takže se mu věnujeme, jen když nejsme v práci," vysvětlil Resner. Myslivci se prý vždy domluví s mysliveckým hospodářem, který jim nahlásí, kde je přebytek zvířat. Tak se dozvědí, kolik jich mohou střílet. Většina honů začíná takzvanou naháňkou, při kterých psi norníci vyženou zvířata z doupěte. Naopak na čekané myslivci loví vysokou zvěř, tedy srnce a jeleny. Myslivci vždy přesně vědí, jaká zvířata mohou kdy střílet. Řídí se vyhláškou Ministerstva zemědělství, která všechny zvířata hájí určitou část roku. Výjimkou jsou selata divočáků a lišky, které se smějí střílet bez časového omezení. U srnců je to povoleno jen od května do září, kdežto srn a malých srnčat jen na podzim. Zrádné maso Maso odstřelené zvěře si většinou koupí lovci. Musí jej ale nechat zkontrolovat. Zatímco u vysoké zvěře stačí běžná veterinární prohlídka, vzorky z divočáků se posílají na krajskou veterinární správu, kde je vyšetří státní veterinář. "Z každého divočáka se odebírá vzorek bránice. Zjišťujeme z něj výskyt trichinelózy, kterou způsobuje parazit napadající svalovou tkáň. Když takto napadané maso sní člověk, způsobí mu to vážně zdravotní problémy," zdůraznil veterinář Karel Bořek. Podle něj ale ani navzdory přemnožení nejsou divočáci na jižní Moravě nakaženi prasečím morem nebo jinými nemocemi. Kromě lovců mají o maso zájem i restaurace, které stále častěji pořádají takzvané zvěřinové hody. Cena za kilogram červeného masa se pohybuje od dvou do pěti set korun. "Kanci patří k těm levnějším, naopak kilo srnčího masa stojí kolem pětistovky," uvedl Petr Ziak z hotelu Internacional. (ANETA NEJEZOVÁ, ZPRAVODAJOVÉ ROVNOSTI) Foto - HON ZAČÍNÁ. Při honech v lesích se hubí především škodná zvěř. Pokud se ale přemnoží i ostatní zvířata, musí myslivci nahradit šelmy a snížit i počty těchto zvířat. Foto - Deník/Martin Divíšek Vyšlo také v: Blanenský deník, Brněnský deník, Hodonínský deník, Vyškovský deník, Znojemský deník