Lékař: Člověk je všežravec, s rozumem zvládne i kachní hody
15.11.2010 14:56
Datum: 12.11.2010
Zdroj: Slovácký deník
Autor: PETRA KUČEROVÁ
Rubrika: Titulní strana
Slovácko - Milovníci chutných husích a kachních specialit mají v tomto období nejen na Slovácku doslova a do písmene hody. Myslivci nosí z lesa desítky kusů vypasených opeřenců, ze kterých pak šéfkuchaři v restauracích připravují oblíbené podzimní menu. Lékaři však varují před bezuzdným hodováním. Ne příliš radikální postoj zastává vůči tučným pokrmům gastroenteorolog z Uherského Hradiště Josef Daněk. "Jako lékař bych měl asi husí a kachní pokrmy vymlouvat. Ale na rozdíl od některých kolegů zastávám názor, že člověk je všežravec, a tak se s rozumem může účastnit i těchto hodů. Víme totiž, že jídlo je i společenská a psychologická záležitost, a pokud si člověk v dobré společnosti pochutná na křupavém kachním stehýnku, jistě pak bude usměvavější, než když doma sezobe hrst suchého zrní," uklidňuje lékař. Zároveň však potvrzuje, že v období mysliveckých specialit i jeho ordinaci navštěvují někteří pacienti ve zvýšené míře. "Především žlučníkáři, to ano. Ale i jim opakuji - všeho s mírou," dodává Daněk. Méně benevolentněji vidí podzimní hodování primář interního oddělení Uherskohradišťské nemocnice Stanislav Zemek. "Dvousetgramová porce nemusí být pro zdravého strávníka žádným rizikem, ba naopak, vítanou změnou jídelníčku. Jednorázová konzumace tučných jídel, kterými husí a kachní pečeně jsou, může být spíše rizikem akutních potíží zažívacích," konstatuje Zemek. Pokračování na straně 3 Dokončení ze strany 1 Zároveň však varuje. "Ohroženi jsou pacienti s onemocněním slinivky břišní a pak zejména ti, kteří tato jídla v minulosti jakkoliv netolerovali. Obezřetní by měli být pacienti trpící cukrovkou a zvýšenou hladinou tuků. Minimálně by se měli vyvarovat konzumace kůže a výpečků obsahujících sádlo. A zcela by si tyto pochoutky měli odpustit pacienti se známými kameny ve žlučníku a žlučových cestách, kteří se chtějí vyvarovat nepříjemných komplikací," upozorňuje primář. Jeho slova potvrzuje i 57letý Josef Jančařík z Uherského Hradiště, který se s onemocněním žlučníku potýká již řadu let. "Jen když procházím kolem plakátu, který zve na husí hody, začíná mě bolet žlučník. S mou dietou, kdy jím jen vše neslané, bych škvarky i pečeně klidně zrušil," svěřil se Jančařík. Kachní gurmáni si však často i jen k malé porci vypečeného masa objednají orosené pivo, které mastný pokrm znamenitě doplňuje. Pro ně má Zemek upozornění. "Alkohol tuky nerozpouští. Lépe je tato jídla zapíjet minerální vodou bez sycení," radí Zemek. (PETRA KUČEROVÁ)
Zdroj: Slovácký deník
Autor: PETRA KUČEROVÁ
Rubrika: Titulní strana
Slovácko - Milovníci chutných husích a kachních specialit mají v tomto období nejen na Slovácku doslova a do písmene hody. Myslivci nosí z lesa desítky kusů vypasených opeřenců, ze kterých pak šéfkuchaři v restauracích připravují oblíbené podzimní menu. Lékaři však varují před bezuzdným hodováním. Ne příliš radikální postoj zastává vůči tučným pokrmům gastroenteorolog z Uherského Hradiště Josef Daněk. "Jako lékař bych měl asi husí a kachní pokrmy vymlouvat. Ale na rozdíl od některých kolegů zastávám názor, že člověk je všežravec, a tak se s rozumem může účastnit i těchto hodů. Víme totiž, že jídlo je i společenská a psychologická záležitost, a pokud si člověk v dobré společnosti pochutná na křupavém kachním stehýnku, jistě pak bude usměvavější, než když doma sezobe hrst suchého zrní," uklidňuje lékař. Zároveň však potvrzuje, že v období mysliveckých specialit i jeho ordinaci navštěvují někteří pacienti ve zvýšené míře. "Především žlučníkáři, to ano. Ale i jim opakuji - všeho s mírou," dodává Daněk. Méně benevolentněji vidí podzimní hodování primář interního oddělení Uherskohradišťské nemocnice Stanislav Zemek. "Dvousetgramová porce nemusí být pro zdravého strávníka žádným rizikem, ba naopak, vítanou změnou jídelníčku. Jednorázová konzumace tučných jídel, kterými husí a kachní pečeně jsou, může být spíše rizikem akutních potíží zažívacích," konstatuje Zemek. Pokračování na straně 3 Dokončení ze strany 1 Zároveň však varuje. "Ohroženi jsou pacienti s onemocněním slinivky břišní a pak zejména ti, kteří tato jídla v minulosti jakkoliv netolerovali. Obezřetní by měli být pacienti trpící cukrovkou a zvýšenou hladinou tuků. Minimálně by se měli vyvarovat konzumace kůže a výpečků obsahujících sádlo. A zcela by si tyto pochoutky měli odpustit pacienti se známými kameny ve žlučníku a žlučových cestách, kteří se chtějí vyvarovat nepříjemných komplikací," upozorňuje primář. Jeho slova potvrzuje i 57letý Josef Jančařík z Uherského Hradiště, který se s onemocněním žlučníku potýká již řadu let. "Jen když procházím kolem plakátu, který zve na husí hody, začíná mě bolet žlučník. S mou dietou, kdy jím jen vše neslané, bych škvarky i pečeně klidně zrušil," svěřil se Jančařík. Kachní gurmáni si však často i jen k malé porci vypečeného masa objednají orosené pivo, které mastný pokrm znamenitě doplňuje. Pro ně má Zemek upozornění. "Alkohol tuky nerozpouští. Lépe je tato jídla zapíjet minerální vodou bez sycení," radí Zemek. (PETRA KUČEROVÁ)